تولد نوزادان نارس یکی از مهمترین مسائلی است که در حوزه سلامت نوزادان باید به آن توجه شود زیرا یکی از مهمترین علت های مرگ و میر نوزادان نارس بودن آنهاست. نارس بودن زمانی اتفاق می افتد که نوزاد هفته های بارداری را به صورت کامل طی نکرده باشد و به اصطلاح پیش از موعد متولد شده باشد. بارداری مرحله بسیار مهمی در زندگی مادران و نوزادان است زیرا در طی این مدت نوزادان تکامل پیدا کرده و برای زندگی در این جهان آماده می شوند کلیه مراحل رشد و نمو جنین در دوران بارداری باید به صورت کامل طی شود تولد پیش از موعد باعث بروز مشکلاتی برای نوزادان نارس خواهد شد.

از دیگر موارد مرگ و میر نوزادان وزن کم آنها است که این مورد در میان نوزادان نارس بسیار دیده می شود از این رو این گونه نوزادان بیش از نوزادان طبیعی و رسیده در معرض خطرات مرگ و میر و انواع بیماری ها و مشکلات قرار دارند. دوران بارداری به صورت نرمال 37 هفته است و زمانی که جنین این 37 هفته را کامل طی کند یک نوزاد رسیده و سالم متولد خواهد شد. برای جامعه پزشکی پیشگیری از تولد زودرس نوزادان اهمیت زیادی دارد و این کاملا به مراقبت های دوران بارداری و آماده بودن تیم پزشکی بستگی دارد. در این مقاله قصد داریم در مورد نوزاد نارس , ویژگی های این نوزادان و بررسی های انجام گرفته در مورد مشکلاتی که گریبانگیر این نوزادان می شود صحبت کنیم:

ویژگی های نوزادان نارس

زمانی که نوزاد زودتر از هفته سی و هفتم پایان بارداری متولد شود به اصطلاح به این نوزاد، نارس گفته می شود. از مهمترین ویژگی که در این نوزادان دیده می شود وزن بسیار کم آنهاست. زیرا این نوزادان به دلیل تولد زودرس نتوانسته اند تمامی نیازهای خود را از بدن مادر دریافت نمایند این مسئله به زمان تولد نوزاد نیز بستگی دارد هر چه نوزاد تعداد هفته های بارداری کمتری را سپری کرده باشد پس از تولد بیشتر به مراقبت های خاص نیاز دارد. این نوزادان پس از تولد در دستگاه های مراقبت های ویژه نگهداری می شوند تا بدن آنها از نظر:

درجه حرارت و دما

تغذیه

و سایر موارد برای زندگی سالم و عادی آماده شود.

از دیگر ویژگی های نوزاد زودرس رنگ پوست او است که به رنگ صورتی است.

این پوست بسیار نازک است و عروق موئینه در آن دیده می شود. شما می توانید موهای دوران جنینی را در بدن این نوزادان ببینید این موها در هفته های آخر بارداری از بین می روند اما چون نوزاد این هفته ها را طی نکرده است موها فرصتی برای ریختن و از بین رفتن نداشته اند. کف دست ها و پاهای نوزادان نارس صاف است و شیارهای کمی دارد. لاله گوش این نوزادان پهن است و برجستگی هایی که در گوش نوزادان کامل دیده می شود در گوش این نوزادان شکل نگرفته است. عضلات بدن این نوزادان هنوز به درستی کامل نشده است از این رو نوعی حالت شلی و سستی در بدن نوزادان نارس دیده می شود. نوزادان نارس اغلب پاهای کشیده ای دارند در حالی که نوزادان رسیده معمولا پاهای خود را در شکم شان جمع می کنند.

همچنین یک نوزاد زودرس در پاها و دست های خود اندکی ورم دارد.

مراقبت از نوزادان نارس

پیشگیری از تولد نوزاد زودرس مسئله بسیار مهمی است و تمامی اقدامات لازم برای پیشگیری از تولد چنین نوزادانی باید انجام شود اما زمانی که یک نوزاد زودتر از موعد متولد می شود باید چه کاری انجام داد و چگونه باید از یک نوزاد نارس مراقبت و نگهداری نمود. باید گفت که مراقبت از این نوزادان بسیار حساس است و در بیشتر موارد این نوزادان باید در دستگاه های مراقبت های ویژه و در بیمارستان نگهداری شوند. نوزادان نارس از نظر دریافت مواد غذایی و محافظت از خود همچنان ضعیف است و این ضعف توسط دستگاه مراقبت های ویژه برطرف می شود نوزاد بلافاصله پس از تولد در این دستگاه نگهداری می شود و دریافت مواد غذایی و مایعات به نوزاد باید تحت بررسی پزشک قرار گیرد.
همچنین دمای دستگاه به گونه ای است که نوزاد برای گرم نگه داشتن بدن خود نیازی به صرف انرژی ندارد تا بتواند برای رشد و نمو خود انرژی خود را صرفه جویی نماید. اکسیژن و رطوبت داخل دستگاه نیز به حفظ رطوبت بدن نوزاد و تنفس وی کمک می کند. مدت زمان نگهداری نوزادان در این دستگاه بستگی به این دارد که نوزاد چه زمانی می تواند بدون کمک دستگاه نیازهای اولیه خود را برطرف نماید همچنین این مسئله به سن بارداری نوزاد نیز بستگی دارد. مسئله تغذیه برای نوزادان نارس اهمیت زیادی دارد. برای این کار شیر دوشیده مادر مورد استفاده قرار می گیرد اما مادر شانس در آغوش کشیدن و شیر دادن به نوزاد را از دست می دهد.

در این زمان مادر می تواند زمانی که پرستاران در حال شیر دادن به نوزاد وی هستند او را تماشا کند

این مسئله روی شیردهی مادر و افزایش آن نیز اثر گذار است.

مشکلات و خطرات احتمالی برای نوزادان نارس

نوزادان نارس به دلیل ضعف عمده ای که در سیستم ایمنی خود دارند در معرض مشکلات و خطرات زیادی قرار دارند از مهمترین مشکلاتی که برای این نوزادان به وجود می آید.

مشکلات و اختلالات تنفسی

وزن بسیار پایین

خونریزی های مغزی

و تشنج

می باشد. همچنین چشم های یک نوزاد نارس نیز باید از نظر وضعیت شبکیه مورد بررسی قرار گیرد

و در صورت هرگونه مشکل نسبت به درمان آن اقدام شود.

در چنین مواردی از لیزر برای درمان استفاده می شود

تا از مشکلات چشم و حتی کوری چشم نوزادان نارس جلوگیری شود.

از شایع ترین مشکلات نوزادان نارس , زردی نوزاد است.

زردی در میان همه نوزادان شیوع دارد.

اما یک نوزاد نارس بیش از نوزادان طبیعی و کامل در معرض خطر ابتلا به زردی قرار دارد.

اگر زردی در 24 ساعت اولیه تولد نوزاد بروز پیدا کند که مشکل دو چندان می شود زیرا یک نوزاد نارس توانایی های کمتری نسبت به نوزاد طبیعی دارد و قادر به دفع بیلی روبین از بدن خود نیست. در صورت بروز زردی این نوزادان نیاز به درمان با دستگاه فتوتراپی را دارند. فتوتراپی می تواند در زمانی کوتاه میزان بیلی روبین را کاهش دهد و زمان برای نوزادان نارس اهمیت زیادی دارد. در این روش نوزاد درون دستگاه زردی نوزاد قرار می گیرد و یا از روشهای دیگری مثل پتوی فیبر نوری برای کاهش زردی در نوزاد استفاده می شود. نوزاد طبیعی و کامل با وزن بالای 2500 گرم را می توان در خانه درمان نمود اما نوزاد نارس برای درمان زردی نیاز به تجهیزات بیمارستانی دارد.

شرکت زردین بر در زمینه اجاره دستگاه زردی نوزاد تخصص دارد برای مشاوره کافیست با این شرکت در تماس باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *